Till startsidan
Vi sponsrar ”Olle Rimfors skidfärd”

”Bilgeri-bindningen lämpade sig bäst för den alpina skid-tekniken och de starka påfrestningarna i den lösa snön. Av de svenska bindningarna var Rimfors nya typ den som bäst bestod provet.”
                                Konstaterat på Georg Bilgeris skidkurs i Zillertal 1927Rimfors skidbindningar
AB Randfabriken Cimbria i Simrishamn var under ett par decennier ett av Sveriges ledande företag vad gällde skidbindningar. Järn- och sportaffärer över hela landet sålde deras produkter. En stor del av denna popularitet berodde på att de i början av 1920-talet hade kontrakterat Olle Rimfors att utveckla en smidig men samtidigt stabil bindning. Den skulle fungera för terränglopp men också stå pall för backhoppning. År 1922 var första modellen klar för lansering: Löjtnant Rimfors skidbindning.

Till en början rörde det sig bara om en modell, men ganska snart hade Olle utvecklat fler och i mitten av 1930-talet fanns Rimfors skidbindning i fem olika modeller: Junior, Standard, Senior, Löp och Fjällbindning. Den billigaste för juniorer kostade då 4:60 kr och den dyraste för seniorer 10 kr. Alla modellerna var också försedda med Major Sjödins patenterade stramare bakom klacken.

Olle Rimfors hade många snillrika idéer och testade sig fram till olika lösningar på problemen. Bland annat var hans skidbindningar bland de tidigaste svensktillverkade modellerna med tåjärn och inte enbart en tårem som fixerade foten i sidled. En annan lösning på hur man justerar bindningens passform utan att slita på träet i skidan lanserade han 1931. Då kom hans modell Senior 11/70, som enligt reklamen var ”den första svenska skidbindning som är ställbar utan lossande av träskruvarna”. Man lossade helt enkelt bara på ett par ”ställskruvar” i metallen i stället när man skulle justera tåjärnen till önskad sulbredd. Genom samarbete med landets skidskofabrikanter hade tåjärnen dessutom den standardform som fastställts av Skidfrämjandets med deras egen känga.

Foldrar och reklam för Rimforsbindningar:
Cimbrias skidbindningar: Kapten Rimfors modeller, Reklam i På skidor 1935
Sortimentprislista över Löjtnant Rimfors skidbindningar, AB Randfabriken Cimbria 1933
Folder till Rimforsbindningarna Junior och Senior, AB Randfabriken Cimbria 1931
Folder till Löjtnant Rimfors skidbindning, AB Randfabriken Cimbria 1924

Löjtnant Rimfors skidbindning «Senior», art. 11/70, är den första svenska skidnindning som var ställbar utan lossande av träskruvarna.”

Löjtnant Rimfors skidbindning Senior,
art. 11/70, är den första svenska
skidnindning som var ställbar utan
att behöva lossa på träskruvarna.

© 2009–2014 Fabian Rimfors         Manus     Kontakt     Jengel Förlag AB